"Kawan Orang Pekan"SELAMAT DATANG

Syabas dan tahniah, anda membuat pilihan yang bijak untuk berkunjung ke laman blog eksklusif ini. ~ Admin

BLOG MASIH DI KEMASKINI

Harap Maaf, Blog Ini Masih Di Kemaskini. Terima Kasih Atas Kunjungan. Sila Datang Lagi.BANGSA Bakal Jalin Kerjasama Dengan 112 NGO Berpengaruh


KUALA LUMPUR: Parti Anak Muda Melayu Kebangsaan (BANGSA) telah mengenalpasti dan menghubungi 112 badan bukan kerajaan (NGO) berpengaruh di seluruh negara bagi menandatangani memorandum persefahaman (MOU) pada tahun ini.

Presiden BANGSA, Datuk Syed Mohammad Faiz Azemmant berkata, kerjasama yang terjalin bertujuan untuk mencapai agenda BANGSA memperoleh jumlah ahli parti seramai mungkin dan menghargai usaha setiap NGO yang berbakti kepada masyarakat.

Menurutnya, NGO terlibat adalah NGO yang diwakili bangsa Melayu mencakupi semua bidang sama ada politik, kebajikan, sosial, rekreasi, kebudayaan, seni, perdagangan, hak asasi, alam sekitar dan lain-lain.

"Setiap NGO berkenaan memiliki sekurang-kurangnya 5,000 orang ahli dan mempunyai rekod yang bersih serta dikenali oleh majoriti rakyat. Ahli mereka yang layak akan berdaftar secara automatik dengan parti BANGSA sekaligus menambah sasaran bilangan ahli parti iaitu sebanyak 1 juta orang sebelum menjelang tahun 2020.

"Kita mahu menarik minat setiap ahli berusia 16 hingga 45 tahun untuk bersama-sama dalam perjuangan BANGSA. Ini kerana NGO tidak mempunyai batas untuk berkhidmat kepada rakyat dan terpisah dari kuasa politik sebelum ini.

"Keadaan itu tidak berlaku pada NGO atau BANGSA sendiri, kita akan perbaiki dan mahu berkhidmat untuk semua malah lebih membanggakan kita memiliki barisan kepimpinan serta ahli dikalangan anak muda yang mahu berkhidmat kepada rakyat," katanya ketika dihubungi pemberita di sini.

Sementara itu, Syed Faiz berkata, kerjasama ini juga memberi kelebihan kepada parti BANGSA yang membuka keahlian kepada rakyat seawal usia 16 tahun.

"Kita lihat kelebihan pada masa akan datang di mana ahli berusia 16 tahun hari ini akan cukup umur 21 tahun dan layak mengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 nanti.
"Mereka inilah yang akan menyumbang undi kepada BANGSA yang mana kita juga sedang membuat persediaan dari awal memilih dan akan menempatkan calon untuk mengambil bahagian pada PRU ke-15 nanti," katanya.

Dalam pada itu, beliau (Syed Faiz) menyifatkan kerjasama yang bakal terjalin itu akan memberi dimensi baru kepada parti BANGSA selaku parti baru yang membawa agenda perjuangan negara dari sudut perspektif generasi muda.

"Semua NGO yang dihubungi telah bersetuju dan sedia menjalin kerjasama dengan BANGSA malah mereka gembira kerana kita membuka ruang kerjasama dengan NGO walaupun ramai daripadanya tidak nampak kelebihan yang ada pada mereka.

"Kerja-kerja masyarakat yang dilakukan mereka (NGO) juga lebih menyeluruh, tertumpu dan mereka mampu mendekati rakyat melalui susunan aktiviti dan program yang dekat di hati rakyat terutamanya menghulurkan bantuan ketika saat diperlukan selain memperjuangkan isu setempat.

"BANGSA juga mempunyai nilai sama di mana pengukuhan parti serta ahli adalah kesungguhan untuk memperjuangkan isu serta masalah rakyat sentiasa diberi keutamaan selain perkongsian idea di kalangan anak muda akan diketengahkan supaya mendapat tempat dan perhatian oleh semua pihak", akhirinya.  #PDO